Ποια είναι η θεραπευτική σχέση που θεραπεύει;

Οι διαφορετικές σχεσιακές θέσεις που υιοθετούν οι ψυχοθεραπευτές

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεραπευόμενων, θεωρούν ότι με τον ίδιο τρόπο που πηγαίνουν σε έναν γιατρό για μια οργανική ασθένεια, έρχονται σε μας για θεραπεία, πιστεύοντας ότι οι ψυχοθεραπευτές αντίστοιχα είναι γιατροί του μυαλού και των συναισθημάτων· θεωρούν ότι μας πληρώνουν για την εξειδικευμένη γνώση ψυχολογικών θεωριών και τεχνικών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες της ψυχής τους.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ψυχολογίας, ένας αριθμός σημαντικών ψυχοθεραπευτών έχουν αμφισβητήσει το ιατρικό μοντέλο, υποστηρίζοντας ότι είναι στη βάση του ακατάλληλο, αναποτελεσματικό και αντιθεραπευτικό για την εργασία μας. Ισχυρίζονται ότι, σε αντίθεση με την ιατρική, δεν είναι ο ρόλος του ειδικού με αντικειμενικότητα που έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο, ως δυο άνθρωποι που σχετίζονται μεταξύ τους σε μια (δι)υποκειμενική συνάντηση.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΣΩ ZOOM

με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά—

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
Michael Soth
Διεθνώς Αναγνωρισμένος Συνθετικός-Σχεσιακός Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής, Επόπτης με 30 χρόνια εμπειρίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Τρίτη 9 Μαΐου 2023, 20.30-22.00

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ
• Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κ.λπ.)
• και σε όποιον άλλο ενδιαφερόμενο

Αυτό μας αφήνει με μια βασική σύγκρουση υποδειγμάτων και υποθέσεων σχετικά με τη σχεσιακή θέση, την οποία οι θεραπευτές μπορούν να κατασκευάσουν και να υιοθετήσουν για το μέγιστο όφελος των διαδικασιών των θεραπευόμενών τους:

  • Πρέπει να υιοθετήσουμε τη θέση του ειδικού γιατρού που παρέχει μια αντικειμενική αγωγή;
  • Ή πρέπει να υιοθετήσουμε μια ανθρώπινη θέση που φέρνει την υποκειμενικότητά μας σε μια αυθεντική συνάντηση;
  • Ποιος σχεσιακός χώρος είναι πραγματικά θεραπευτικός και ποια σχεσιακή θέση;
  • Υπάρχουν σχεσιακοί χώροι, θέσεις και υποθέσεις που βλάπτουν αντί να θεραπεύουν;

Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας συμβιβασμός ή μια ενοποίηση αυτών των αντικρουόμενων υποδειγμάτων. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο χώρος της ψυχοθεραπείας έχει παραμείνει διαιρεμένος και πολωμένος σε σχέση με αυτές τις φαινομενικά αμοιβαία αποκλειόμενες και ασυμβίβαστες θέσεις.

Παρόλα αυτά, αν ερευνήσουμε βαθύτερα, τότε θα ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο θέσεις (ιατρική αγωγή έναντι αυθεντικού σχετίζεσθαι), αλλά ότι ο χώρος είναι ακόμα πιο διαιρεμένος σε μια ποικιλία ξεχωριστών και ποιοτικά διαφορετικών σχεσιακών θέσεων που υποστηρίζονται από ένα πλήθος ολοένα αυξανόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Αυτή η διαίρεση πέρα από το προφανές δίπολο είναι τελικά μια κατάρα ή μια δυνητική ευλογία που μπορεί να μας οδηγήσει στο να ξεπεράσουμε την παράλυση των αλληλοαποκλειόμενων δυο θέσεων;

Η ελπίδα μας είναι ότι εντός αυτής της διαίρεσης θα μπορέσουμε να βρούμε μια πλουραλιστική κατανόηση της ψυχο-λογίας η οποία αντί να δανείζεται τις υποθέσεις άλλων συναφών επιστημών, όπως της ιατρικής, να δικαιώνει την ουσία της δικής μας επιστήμης, δηλαδή της ανθρώπινης ψυχής.

Μετά το τέλος της ομιλίας θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

θεραπευτική σχέση

Μπορείτε να δείτε εδώ το επόμενο σεμινάριο του Michael Soth στις 27-28 Μαΐου 2023:

Τι σημαίνει σχεσιακή ψυχοθεραπεία; Πώς να καταλάβω τη σχεσιακή θέση που θεραπεύει

 

Ποια είναι η θεραπευτική σχέση που θεραπεύει;​

Δηλώστε Συμμετοχή

Scroll to Top