Gestalt Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Gestalt

Μια σύντομη εξήγηση σχετικά με το τι κάνει η Ψυχοθεραπεία Gestalt

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία Gestalt

Η παρακάτω ιστοριούλα απεικονίζει το ταξίδι της ψυχοθεραπείας… και δη της ψυχοθεραπείας Gestalt.  

I. Περπατάω στον δρόμο.
Υπάρχει μια βαθιά τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Πέφτω μέσα.
Είμαι χαμένος… Είμαι αβοήθητος.
Δεν είναι δικό μου λάθος.
Μου παίρνει μια ζωή για να βγω από εκεί.

II. Περπατάω στον ίδιο δρόμο.
Υπάρχει μια βαθιά τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Προσποιούμαι ότι δεν τη βλέπω.
Πέφτω και πάλι μέσα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρίσκομαι στο ίδιο μέρος.
Αλλά δεν είναι δικό μου λάθος.
Μου παίρνει πάλι πολύ καιρό για να βγω από εκεί.

 III. Περπατάω στον ίδιο δρόμο.
Υπάρχει μια βαθιά τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Βλέπω ότι είναι εκεί.
Και όμως πέφτω μέσα… είναι συνήθεια.
Τα μάτια μου είναι ανοικτά.
Ξέρω που βρίσκομαι.
Είναι δικό μου λάθος.
Βγαίνω αμέσως.

IV. Περπατάω στον ίδιο δρόμο.
Υπάρχει μια βαθιά τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Την προσπερνάω.

V. Περπατάω σε έναν άλλο δρόμο.

Portia Nelson – Αυτοβιογραφία σε Πέντε Σύντομα Κεφάλαια

 
Ψυχοθεραπεία Gestalt

Αρχικά η ψυχοθεραπεία Gestalt μάς προσκαλεί στην επίγνωση του εαυτού και του περιβάλλοντος μας.  Για να αλλάξω κάτι χρειάζεται πρώτα να το αντικρίσω. Όταν είμαι αποσυνδεδεμένος από τις αισθήσεις και το σώμα μου,  όταν τα συναισθήματά μου είναι μπλοκαρισμένα ή αναχρονιστικά, όταν το μυαλό μου είναι κολλημένο στο παρελθόν και αναμασά περιοριστικές αφηγήσεις για τον εαυτό και τον κόσμο με τις οποίες ύστερα μουντζουρώνει το μέλλον, τότε δεν έχω επαφή με την πραγματικότητα του εδώ και τώρα και συνεπώς συνεχίζω αναπόδραστα να πέφτω ξανά και ξανά στις ίδιες ή παρεμφερείς γνώριμες σχέσεις/καταστάσεις.

Πώς μπορώ να αποκτήσω επίγνωση και να δω πιο αποτελεσματικά τι συμβαίνει; Η ψυχοθεραπεία Gestalt μάς προτείνει τον πειραματισμό: φτιάχνοντας μια παρόμοια τεχνητή τρύπα (!) στην ψυχοθεραπεία μου, δηλαδή σε έναν ασφαλή χώρο μαζί με έναν άλλο άνθρωπο που ξέρει από αυτά και μπορεί να με νιώσει γιατί έχει πέσει κι αυτός πολλές φορές στις δικές του τρύπες και τώρα έχει βγει. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση και συνθήκη μού προσφέρει τον χώρο να συνειδητοποιήσω και να βιώσω συνολικά (σώμα, συναισθήματα, νου) πώς πάω και βρίσκω τρύπες για να πέσω μέσα: πώς επιλέγω να κρατώ τα μάτια μου κλειστά, τι ψέματα λέω στον εαυτό μου και αυταπατώμαι, τι με έλκει σε κάθε συγκεκριμένη τρύπα, τι κερδίζω/αποφεύγω εκεί.

Μετά τη συνειδητοποίηση, ακολουθεί η στιγμή της ανάληψης της προσωπικής μου ευθύνης. Αν όχι εγώ ποιος; αν όχι τώρα πότε; Μόνο έτσι μπορώ να ανακτήσω τη χαμένη μου δύναμη και να βγω από τη θέση του παθητικού θύματος της ζωής, αποκτώντας την επιλογή, όχι μόνο να αποφύγω το παλιό, αλλά να τολμήσω να ξεκινήσω καινούργια άγνωστα ταξίδια, που πριν μόνο φανταζόμουν, καθώς αναλωνόμουν στο να πέφτω σε τρύπες…

Η ψυχοθεραπεία Gestalt αποτελεί μία από τις πιο γοητευτικές και καταξιωμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Έχει δεχτεί επιρροές από την Ψυχαναλυτική θεωρία, την Ψυχολογία Gestalt, τη Σωματική ψυχοθεραπεία, τη φιλοσοφία του Υπαρξισμού και της Φαινομενολογίας, το Ψυχόδραμα και τον Ζεν Βουδισμό, τα ρεύματα του Εξπρεσιονισμού και Ντανταισμού και πολλά άλλα. Πολλές από τις έννοιες και τεχνικές της, π.χ. το “εδώ και τώρα” ή η “άδεια καρέκλα”, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστα εργαλεία κάθε ψυχοθεραπευτή. 

Εκτός από τη σημαντική της συνεισφορά στον χώρο της ψυχοθεραπείας η ψυχοθεραπεία Gestalt εφαρμόζεται στο coaching, στην παιδαγωγική και στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει αποτελέσει επίσης μεγάλη επιρροή σε άλλες προσεγγίσεις όπως του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), της Συστημικής Αναπαράστασης (Hellinger), του Process Work, του Redecision Therapy και πολλών άλλων.

Ο κύριος εμπνευστής της Gestalt, Frtiz Perls, έλεγε χαρακτηριστικά ότι “η θεραπεία μου είναι υπερβολικά καλή για να την περιορίσω σε ασθενείς”. Όντως η θεραπεία Gestalt αποτελεί και μια στάση/φιλοσοφία ζωής με στόχο την προσωπική μας εξέλιξη, η οποία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και μέσα από τα βιβλία του Χόρχε Μπουκάι. Ωστόσο για να μάθεις πραγματικά την Gestalt χρειάζεται να την πάθεις, το οποίο γίνεται μέσα από ατομικές συνεδρίες, θεραπευτικές ομάδες ή/και σεμινάρια.

Scroll to Top