Αγάπη στην εποχή του κορωνοϊού: Πώς να κάνεις συνεδρίες διαδικτυακά

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο μίνι-σεμινάριο για όσους θεραπευτές εργάζονται διαδικτυακά στην εποχή του κορωνοϊού και όχι μόνο

 Ο Covid -19 έχει δημιουργήσει μια κατάσταση παγκόσμιας κρίσης, ένα συλλογικό τραύμα με συνέπειες για όλους μας, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Τον τελευταίο χρόνο ζούμε καταστάσεις κοινωνικής απομόνωσης, απώλειας ζωών, αβεβαιότητας για την οικονομική και φυσική μας ασφάλεια και με τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και βίας να αυξάνονται.

Όλοι μας αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση και παράλληλα να προσαρμοστούμε στην καινούργια πραγματικότητα. Η κρίση αυτή, παρουσιάζει σε εμάς τους θεραπευτές νέες προκλήσεις και μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε συνθήκες και σχεσιακές δυναμικές που ίσως να μην χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε στην οικειότητα και ασφάλεια των γραφείων μας.

Κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά έρχεται αντιμέτωπος με αυτά τα νέα δεδομένα φέροντας τις δικές του πηγές ενδυνάμωσης όπως και σωματικές αναμνήσεις πρώιμων τραυμάτων και τους συνηθισμένους τρόπους διαχείρισής τους.

Η τρέχουσα κατάσταση πυροδοτεί σε όλους μας κάποια κρυμμένα πρώιμα τραύματα όπως και έντονες αντιδράσεις απέναντι σε αυτό που συμβαίνει τριγύρω μας. Συναισθήματα ανασφάλειας, φόβος του αγνώστου, αίσθηση απώλειας, πένθος, μοναξιά, οικονομικές ανησυχίες και μια τρομακτική απώλεια ελέγχου μπορούν να διαπεράσουν τις συνηθισμένες μας άμυνες και να μας κατακλύσουν, επιτείνοντας ανολοκλήρωτες υποθέσεις και άλυτα θέματα και δυσκολεύοντας την αίσθηση του εαυτού.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ψυχοθεραπεία και ο χώρος που προσφέρει έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία. Σε στιγμές μοναξιάς και απώλειας επαφής, σε στιγμές κατάρρευσης όλων των γνώριμων δομών, σε στιγμές που δεν έχουμε πρόσβαση στις συνηθισμένες οδούς διαφυγής και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας και όλα όσα συνηθίζουμε να αρνούμαστε, η θεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν χώρο να εκφράσουμε, να εξερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε ό,τι μάλλον δεν μπορεί να περιεχθεί πουθενά αλλού στη ζωή μας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν θεραπευόμενοι που έχουν ζητήσει να σταματήσουν ή να κάνουν ένα διάλειμμα από τις συνεδρίες, καθώς δεν είναι σίγουροι αν έχει αξία το να κάνουν θεραπεία διαδικτυακά. Άλλοι θεραπευόμενοι ανησυχούν για τα χρήματα και άλλοι νιώθουν ότι δεν θα ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο το θεραπευτικό πλαίσιο, έτσι όπως το ήξεραν και αρνούνται να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο επαφής.

Επίσης κάποιοι θεραπευτές αμφισβητούν οι ίδιοι το όφελος του να κάνουν θεραπεία αυτή την περίοδο σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και νιώθουν ανασφαλείς όσον αφορά στην ικανότητά τους να παρέχουν μέσα από μια οθόνη την υποστήριξη που χρειάζονται οι θεραπευόμενοι. Δυστυχώς, αυτές οι αμφιβολίες μεταδίδονται ενεργειακά στους θεραπευόμενους και επηρεάζουν την ικανότητά τους να δεσμευτούν και να ωφεληθούν από τη θεραπεία, ακριβώς αυτήν τη στιγμή που τους είναι τόσο αναγκαία. Επιπλέον, η διαδικτυακή θεραπεία έχει ιδιαίτερες προκλήσεις για όλους εμάς που δουλεύουμε με σωματικές διεργασίες όπως και για εκείνους που δουλεύουν με έναν σωματικό-σχεσιακό τρόπο.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητά μας να συντονιζόμαστε και να καφρεφτίζουμε όταν δουλεύουμε από απόσταση; Πώς μπορούμε να δουλεύουμε με το σώμα και να προτείνουμε σωματικές διεργασίες μέσα από το Skype ή το ZOOM; Πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε, να ρυθμίσουμε και να καταπραύνουμε το νευρικό σύστημα των θεραπευόμενών μας όταν μπορεί να αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι απορρυθμισμένοι; Τι κάνουμε με τους φόβους, την οργή, τη θλίψη και τη μοναξιά μας; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες πηγές ενδυνάμωσης μέσα μας και να επεκτείνουμε τη δική μας ικανότητα να περιέχουμε;

Αυτό το σεμινάριο στοχεύει στο να απαντήσει σε αυτά τα θέματα και πολλά άλλα, προσφέροντας έναν χώρο για θεραπευτές από διάφορες προσεγγίσεις να αναστοχαστούν βαθιά για την παρούσα κρίση και το αντίκτυπό της στους θεραπευόμενους, στους θεραπευτές και στη θεραπευτική δυναμική.

Θα εξετάσουμε αυτή την περίπλοκη πρόκληση και τα διάφορα μέρη της που δημιουργούν το σύνολο της θεραπευτικής δυναμικής:

Το τεχνικό/πρακτικό μέρος:

• Εγκαθιδρύοντας το θεραπευτικό πλαίσιο όταν οι συνθήκες έχουν αλλάξει

• Πώς ξεκινάμε και τελειώνουμε μια συνεδρία

• Τι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε όταν δουλεύουμε διαδικτυακά

• Πώς να ελαχιστοποιήσουμε τις αποσπάσεις

Το μέρος του θεραπευτή:

• Τι φέρνουμε στην αλληλεπίδραση

• Πώς να τα καταφέρνουμε να δουλεύουμε απ’ το σπίτι

• Τι γνωρίζουμε για τα διαγενεολογικά μας τραύματα και τους συνηθισμένους μηχανισμούς αντιμετώπισής τους

• Τι μας πυροδοτεί και τι χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να συναντήσουμε στον εαυτό μας για να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες για τους θεραπευόμενούς μας σε αυτές τις απαιτητικές περιστάσεις

Το μέρος του θεραπευόμενου:

• Πώς αποκτούμε πρόσβαση σε όλη τη σχεσιακή δυναμική που ήδη έχουμε με τους θεραπευόμενους και πώς αξιοποιούμε τη γνώση μας όσον αφορά τις χαρακτηρολογικές και παγιωμένες άμυνες τους για να καταλάβουμε τι μπορεί να τους πυροδοτείται ασυνείδητα αυτή την περίοδο

• Πώς καταλαβαίνουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες που αναδύονται τώρα και πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτά

Το μέρος της θεραπευτικής σχέσης:

• Πώς σκεφτόμαστε όσον αφορά στις αλλαγές της μεταβίβασης-αντιμεταβίβασης που μπορούμε να εντοπίσουμε τώρα

• Πώς βλέπουμε τον ρόλο μας ως θεραπευτές στη διάρκεια αυτής της κρίσης

• Τι ρόλο παίζουμε στο ασυνείδητο του θεραπευόμενου όταν η εικόνα της παντοδυναμίας μας έρχεται υπό αμφισβήτηση από την εμφανή ευαλωτότητα και θνησιμότητα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΣΩ ZOOM

με ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά—

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ
Morit Heitzler
Συνθετική-Σχεσιακή Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο Τραύμα, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια με 20 χρόνια εμπειρίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, 17.30 – 20.00

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
35€

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ
Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)

Scroll to Top