ΟΜΙΛΙΑ - Ο έρωτας στην ψυχοθεραπεία: Μια σύγχρονη αποτύπωση της παιδικής ανάπτυξης του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας

Εισαγωγική Ομιλία για το ομότιτλο Σεμινάριο στις 18-19 Νοεμβρίου

Εφόσον αυτή θα είναι μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση και θέλουμε να αφήσουμε χώρο για ερωταπαντήσεις, από το μεγάλος εύρος του ερωτισμού θα περιοριστούμε στο παρακάτω θέμα: Μια σύγχρονη αποτύπωση της παιδικής ανάπτυξης του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας. 

Ο Freud ανακάλυψε διαφορετικές ερωτικές ζώνες (στοματική, πρωκτική, γεννητική), οι οποίες αναπτύσσονται και γίνονται το ψυχολογικό επίκεντρο στα αντίστοιχα στάδια. Οι μεταγενέστερες θεωρίες του Freud προτείνουν μια διάκριση ανάμεσα στα οιδιπόδεια και προοιδιπόδεια στάδια, υπονοώντας μια μετατόπιση από το δυαδικό στο τριγωνικό σχετίζεσθαι. Κατά βάση, αυτές δεν είναι κακές ιδέες, ωστόσο τα τελευταία 100 χρόνια έχουν βρεθεί εξαιρέσεις σε κάποια από τα συμπεράσματά του.

Ωστόσο, αυτά είναι θεωρητικά θέματα για τα οποία εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση με πολλές διαφωνίες, έτσι δεν προτείνω να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αντ’ αυτού, προτείνω να εξερευνήσουμε την παιδική ανάπτυξη της σεξουαλικότητας με όρους του 21ου αιώνα, η οποία, για λόγους απλότητας, διακρίνεται σε 4 φάσεις:

  1. Προ-σεξουαλική, προ-φυλετική (αισθησιακή-ερωτική, ολόσωμη, συμπεριλαμβάνοντας στοματικά και πρωκτικά στοιχεία) –  κύρια διυποκειμενικότητα.
  2. Διαχωρισμός-εξατομίκευση – προς ξεκάθαρη διυποκειμενικότητα και αμοιβαία αναγνώριση.
  3. Διαμόρφωση ταυτότητας φύλου: πειραματισμός και εξερεύνηση των φυλετικών ταυτίσεων ανάμεσα στους κύριους φροντιστές (παραδοσιακά στη μαμά και στον μπαμπά), εντός ενός ιστού οικογενειακών δυναμικών και οι απαρχές ενός κοινωνικού πλαισίου.
  4. Το σχετίζεσθαι μέσα από μια ταυτότητα φύλου το οποίο εξελίσσεται προς ενήλικη ερωτική αγάπη.

Το μειονέκτημα επιλογής ενός πολύ καθορισμένου θέματος όπως αυτό είναι ότι δεν θα σας δώσει μια καλή γενική εικόνα για τα περιεχόμενα του επερχόμενου σεμιναρίου. Ωστόσο, θα πάρετε μια γεύση της προσέγγισης που θα ακολουθήσει ο Michael Soth στο σεμινάριο.

Στο μέρος της συζήτησης, θα απαντηθούν οι ερωτήσεις, τα σχόλια και οι αντιδράσεις σας πάνω στο άρθρο του Michael Soth και γενικότερα σε αυτήν τη θεματική. Έτσι ως προετοιμασία, είναι επιθυμητό να έχετε διαβάσει το άρθρο και την περιγραφή του σεμιναρίου. Αν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε επίσης ηλεκτρονικά, πριν την ομιλία, οποιαδήποτε σχόλια, ερωτήσεις ή διαφωνίες, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στην ομιλία.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΣΩ ZOOM

με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά—

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
Michael Soth
Διεθνώς Αναγνωρισμένος Συνθετικός-Σχεσιακός Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής, Επόπτης με 30 χρόνια εμπειρίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, 20.00-21.30

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ
• Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κ.λπ.)
• και σε όποιον άλλο ενδιαφερόμενο

έρωτας στην ψυχοθεραπεία

Μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω λινκ πληροφορίες για το σεμινάριο του Michael Soth στις 18-19 Νοεμβρίου 2023:

Ο έρωτας στην ψυχοθεραπεία: Προοπτικές και προβλήματα

 

Δηλώστε Συμμετοχή

Scroll to Top