Ο Αληθινός μας Κόσμος ως ένα Θέατρο του Παραλόγου

Η ασυναρτησία είναι μια πολύ αφηρημένη έννοια η οποία περιλαμβάνει το συμπαντικό γέλιο, το χιούμορ του Σαρλό και το παράδοξο. Η συμπεριφορά του φυσικού κόσμου (σε υποατομικό επίπεδο) όπως και το γεγονός ότι ο άνθρωπος κάνει σχέδια και ο Θεός γελάει, μας έχουν κάνει να αμφισβητούμε τη γνωστή έννοια της λογικής.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη μουσική, στη ζωγραφική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο κ.α. που δείχνουν το παράδοξο και την απουσία λογικής συνοχής: οι Noam Chomsky, Lewis Carroll, Franz Kafka, Monty Python και ο μοναδικός μουσικός Stefan Mikus είναι λίγα από αυτά. Αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν τη μεταμοντέρνα έννοια του παραδόξου, η οποία σπάει τους κανόνες, τις παραδοσιακές κοινωνικές συμβάσεις, την κοινή λογική.

Σε αυτή την παρουσίαση θα ρωτήσουμε τα παρακάτω: Μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις χρησιμοποιώντας μόνο τη Λογική; Πρέπει να βρίσκουμε τον λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει σε εμάς ή στον κόσμο; Πώς είμαστε προγραμματισμένοι να αντιδρούμε όταν αντιμετωπίζουμε το παράδοξο στη ζωή μας και έχουμε πραγματικά ελευθερία στο να επιλέξουμε; Μπορούμε να δεχτούμε καταστάσεις που δεν έχουν νόημα ή παλεύουμε να βρούμε τη “μία και μοναδική αλήθεια”; Πολλά πράγματα στα οποία δίνουμε σημασία και τα οποία μας παρέχουν ασφάλεια και βεβαιότητα είναι στην πραγματικότητα έτσι ή αυτοί οι πλασματικοί όροι θα καταρρεύσουν κάποια στιγμή και θα πέσουν να μας πλακώσουν (9/11, σεισμοί, κρίση, πανδημία);

Σε αυτή την παρουσίαση θα εξερευνήσουμε αυτά τα ερωτήματα μαζί με παραδείγματα από τον κόσμο της τέχνης. Επίσης θα κάνουμε και μια επίδειξη της γλώσσας των Gibberish (αλαμπουρνέζικα), τη γλώσσα των παιδιών και της αφέλειας, η οποία είναι ένα γλωσσικό παράδειγμα της έννοιας του παραδόξου και υπονοεί ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ο ίδιος ο κόσμος ως ένα θέατρο του παραλόγου.

Όσοι ενδιαφέρονται για την επερχόμενη 4ήμερη εκπαίδευση “Η Τέχνη των Μη-γραμμικών Παρεμβάσεων” μπορούν να δουν πληροφορίες here.

OPEN PRESENTATION

In english

Wednesday 15 June 2022, 20.02

Presentation Venue: 
Kin Kibbutz, Soulioton 31, Neos Kosmos

Free entrance - Limited number of participants - Please register
 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Alex Sternick

Eκπαιδευτής της Τέχνης της Ασυναρτησίας και της Γελωτοθεραπείας σε 13 χώρες

Δηλώστε τη συμμετοχή σας
Scroll to Top