Επαφή και Επικοινωνία με τον Εαυτό και τους Άλλους

Στην εποχή της επικοινωνίας, ίσως μοιάζει παράδοξο, εκτός πλέον από κοινότoπο, ότι οι άνθρωποι δεν ακούνε ο ένας τον άλλο. Εξαντλημένοι και αγχωμένοι στον άνισο αγώνα δρόμου να προφθάσουν την καθημερινότητα, επιβεβαρυμένοι με συνεχή προβλήματα και υποχρεώσεις, θαμμένοι σε πολλαπλές οθόνες εικονικής ζωής, κατακλυσμένοι από ήχους ειδοποιήσεων των social media για αναρίθημτα events και ακατάσχετη πληροφορία, αποχαυνωμένοι από μονομανή κατανάλωση και καταχρήσεις, οι άνθρωποι δεν έχουν χώρο ούτε να υπάρξουν, ούτε να επικοινωνήσουν, ούτε να σχετιστούν…

Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτά. Από τις χιλιάδες γνώσεις του σχολείου, δεν διδαχθήκαμε ποτέ πώς να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε μαζί του όπως και την επαφή και τον αληθινό διάλογο με τους άλλους. Κάτι που δυστυχώς δεν είχαμε μάθει ή δει ούτε στο σπίτι μας. Αντίθετα, εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε ότι ξέρουμε, να μπαίνουμε αυτόματα σε μια ανταγωνιστική μάχη του ποιος έχει δίκιο, προσπαθώντας να υπερασπίσουμε τον εγωισμό μας. Έτσι καταλήγουμε να κατηγορούμε τους άλλους, αποδίδοντας σε εκείνους όλα τα δεινά της ύπαρξής μας, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή φράση από το θεατρικό του Σαρτρ: “Η κόλαση είναι ο άλλος”. Στην πραγματικότητα όμως, η βαθύτερη, κρυφή μας λαχτάρα είναι να συναντήσουμε αληθινά τον άλλο: να μας δει, να μας (ανα)γνωρίσει, να μας νιώσει… όπως και το αντίστροφο.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt φέρνει επίγνωση στο πώς εμείς αποφεύγουμε, διαστρεβλώνουμε ή εμποδίζουμε την ουσιαστική επαφή, φθάνοντας στα γνωστά αδιέξοδα χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε ούτε ότι το προκαλούμε εμείς, ούτε τους τρόπους που το προκαλούμε, τελώντας έτσι υπό διπλή τύφλωση: δεν ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε. Όταν όμως αποκτήσουμε επίγνωση και αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, βγαίνουμε από την παθητική θέση του θύματος και ανακαλύπτουμε ότι έχουμε στη διάθεση μας μια σειρά καινούργιων δυνατοτήτων επαφής με τους άλλους και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθουμε βιωματικά την τέχνη της επικοινωνίας, παίζοντας και εξερευνώντας. Θα πειραματιστούμε με τους τρόπους που μας προσφέρει η ψυχοθεραπεία Gestalt αφενός για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και αφετέρου για να εκφραζόμαστε και να συνδιαλεγόμαστε άμεσα, ξεκάθαρα και ουσιαστικά. Θα εξερευνήσουμε επίσης άγονους τρόπους επικοινωνίας που υπονομεύουν την αυθεντική επαφή, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός της προβολής, η στείρα μυαλουδίλα, η ξερολίαση. Το σεμινάριο είναι επί το πλείστον βιωματικό και αποτελείται από “ασκήσεις” και άλλες ομαδικές διαδικασίες.

ΜΟΝΟΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


FACILITATOR
Dimitris Tzachanis

DATE
Κυριακή 8 Δεκ. 2024, 10.00 – 18.00

ΧΩΡΟΣ
Σύνδραση, Πανδώρου 82 και Σκαμβωνίδων 52, Κάτω Πετράλωνα

FEE
60€ + ΦΠΑ

THIS SEMINAR IS INTENDED FOR
Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη.

Επαφή και Επικοινωνία με τον Εαυτό και τους Άλλους

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο θα:

  • Αντιληφθούμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους σαμποτάρουμε την επαφή με τους άλλους και τις άμεσες επιπτώσεις αυτών στις σχέσεις μας.
  • Έρθουμε σε επαφή με τον σωματικό εαυτό και συναισθήματα -ειδικά προς τους άλλους.
  • Εξερευνήσουμε και θα εφαρμόσουμε καινούργιους τρόπους υγιούς επαφής & επικοινωνίας.
  • Πειραματιστούμε με 3 τρόπους αυθεντικής επαφής: ως φιλόσοφοι, ποιητές και παιδιά.
  • Εξασκήσουμε την ελευθερία να επιλέγουμε ανάμεσα σε μια σειρά δυνατοτήτων επαφής, γνωρίζοντας βιωματικά που οδηγεί η κάθε μία.
Όλα αυτά μέσα από ατομικές και ομαδικές βιωματικές διαδικασίες, παιχνίδια, ασκήσεις και οργανωμένες εμπειρίες από την ψυχοθεραπεία Gestalt.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας
Scroll to Top